Domowe Sushi- czyli jak samemu zrobić Sushi. Sushi w domu

jak zrobić sushi sushi w domu domowe sushi

Sushi w domu

Najmodniejszym rodzajem potraw ostatnimi czasy stało się Sushi. Powoli robi furorę w Polsce. Jednak tego typu dania nie należą do tanich. Za zestaw około 25 sztuk Futomaki ( ze zdjęcia powyżej) musimy zapłacić około 100zł ( obiad dla 2 osób ;)). Dlatego stwierdziliśmy z mężem że skoro wiemy jak to powinno wyglądać i smakować spróbujemy zrobić to samemu w domu. I szczerze powiem że wyszło bardzo dobrze dodatkowo za 1/3 ceny którą musimy dać w restauracji 🙂  Wiadomo że do perfekcji jeszcze troszkę brakuje ale kwestia wprawy;)

Od razu mówię że nie znam wszystkich oryginalnych nazw więc będę troszkę spolszczać całe danie 😉

A więc Na początek musimy zakupić wszystkie składniki ( pierwszy wydatek aby skompletować całość jest najwyższy ale wiadomo że sosów nie zużyjemy za pierwszym razem, tak samo wiele innych rzeczy przyda nam się do wykorzystania w późniejszym czasie 😉

A więc zakupy które musimy zrobić aby wykonać własne sushi w domu.

Sushi w domu składniki potrzebne do zrobienia sushi

A więc potrzebujemy : Nori ( to w co będziemy zawijać sushi), Wasabi ( zielona pasta bardzo ostra), Ryż my wykorzystaliśmy basmati, Mata bambusowa! (BARDZO WAŻNE BEZ NIEJ BĘDZIE BARDZO CIĘŻKO ZAWINĄĆ SUSHI!!), Do tego reszta składników my wybraliśmy Paluszki krabowe, Wędzonego łososia , zielony ogórek, awokado, kiełki rzodkiewki, Sosy : sojowy i teryiaki.

składniki na sushi

Musimy pamiętać aby ryż był dobrze ugotowany i najlepiej zmierzyć to w ten sposób, że na 1 szklankę ryżu dodajemy 1,5 szkl wody 🙂

sushi nori ryż basamati

Na bambusową matę kładziemy nori mniej błyszczącą stroną do dołu i rozsmarowujemy na niej dość grubą warstwę ryżu. Pamiętajcie aby nie oszczędzać na składnikach bo wtedy sushi będzie bardzo marne a Wam przypadnie rzucie samego nori ;P Sushi w domu ma być przepyszne!! Ryż rozkładamy równomiernie na całej macie dojeżdżając do krawędzi. Aby ryż nie kleił się do rąk warto je zmoczyć wodą 😉

sushi jak rozłożyć ryż na nori

Pamiętamy aby na końcu nori zostawić pusty pasek abyśmy mogli skleić nasz wałeczek 😉 Aby dobrze go skleić warto końcówkę posmarować wodą wtedy całość mocno się zwiąże.

składniki na sushi łososś paluszki krabowe

Nasze Sushi jest na bazie wędzonego łososia i paluszków krabowych (wcześniej upieczonych). Ale wy możecie zrobić takie jakie tylko wam się zamarzy 🙂

awokado i ogórek sushi nori ryż

Dokładamy ogórka i awokado

kiełki rzodkiewki

Posypujemy całość kiełkami rzodkiewki i zabieramy się za zawijanie całości.

zwijanie sushi jak to zrobić?

To najważniejsza i najtrudniejsza część całej pracy, bo jeśli zawiniemy całość źle Sushi po prostu się rozpadnie. Dlatego niezbędna jest mata. Wszystkie składniki dociskamy jak najmocniej do siebie. Nori jest bardzo wytrzymałe wbrew pozorom więc nie rozerwie się 😉

zawijanie sushi jak zawinąć sushi

Wszystkie składniki „wciskamy do wnętrza maty”

jak zrobić sushi w domu, jak samemu zrobić sushi

Na sam koniec dociskamy całość po sklejeniu z wolnym paskiem nori 😉 I nasze Sushi w domu gotowe! 🙂

sushi zrobione w domu

Zachęcam do spróbowania ! 🙂 A Wy lubicie sushi? Lubicie eksperymentować z różnego rodzaju kuchnią??

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>